Terug naar het overzicht

Wethouder Hooijschuur opent alternatieve ‘coupure’ dijk Oudeschild

Wethouder Cees Hooijschuur en Jacob Keijzer van Dorpscommissie Oudeschild hebben donderdagochtend de vernieuwde trap aan de Heemskerckstraat in Oudeschild officieel in gebruik genomen. Op de trapreden is in de afgelopen weken een afbeelding aangebracht van een coupure. Het initiatief én de uitvoering zijn in handen van inwoners van Oudeschild.

Een aantal jaren geleden is de bewoners van Oudeschild beloofd dat er een iconische dijktrap aan de Heemskerckstraat zou komen. Voor de totstandkoming hiervan is een aantal bijeenkomsten geweest en kunstenaars benaderd. Tot aanpassing van de trap kwam het echter niet: de ontwerpen waren niet realiseerbaar. Tijdens corona lag het proces om tot een mooiere trap te komen helemaal stil.

Begin dit jaar benaderde de dorpscommissie van Oudeschild de gemeente met het idee om op de traptreden een afbeelding aan te brengen, die van een afstand (aan de andere kant van de Heemskerckstraat) het beste tot zijn recht komt. Twee dorpsbewoners, fotograaf Richard Heerschap en Marcel Winder, verleenden hun medewerking. Heerschap selecteerde een aantal foto’s, die afgelopen zomer werden gepresenteerd in Dorpshuis ’t Skiltje. Dorpsbewoners konden een stem uitbrengen op hun favoriet. De afbeelding van de coupure kwam als winnaar uit de bus. Marcel Winder heeft intensief geëxperimenteerd met de juiste kitmiddelen voor het aanbrengen van de fotostroken.

Wethouder Hooijschuur is verheugd over het kunstwerk en de samenwerking: “Samen maken we het dorp nog mooier. Het kunstproject van de trap is hier een goed voorbeeld van.”