Terug naar het overzicht

Vervanging armaturen openbare verlichting

Vroegtijdige aantasting van de coating op de armaturen van lantaarnpalen (het gedeelte boven op de mast, waar het licht uit komt) veroorzaakt uitval van de openbare verlichting. Vanaf januari 2023 vervangt de aannemer daarom – binnen de contractbepalingen – in totaal 2700 verlichtingsarmaturen. Tot die tijd worden alleen armaturen op locaties waar de verkeersveiligheid in het geding komt, vervangen door een tijdelijke armatuur. Wethouder Cees Hooijschuur: “Tot de start van de werkzaamheden betekent dit dus helaas dat niet alle kapotte lantaarns hersteld kunnen worden. We vragen uw begrip hiervoor.”

Corrosie

Het gaat in totaal om 2700 platte armaturen die in de woonwijken en de doorgaande wegen staan. Er zijn problemen met de coating waardoor er corrosie (schade aan het materiaal) ontstaat. Hierdoor valt de verlichting uit en zijn er gebreken aan de constructie van het armatuur en de glasplaat. Andere lantaarnpalen, zoals die in de oude dorpskernen en op de haven in Oudeschild staan, vertonen geen gebreken.

Vervanging

Vanaf januari 2023 start de aannemer in gebieden waar de uitval het grootst is. Ook de aansturing van de openbare verlichting wordt dan vervangen. Hierdoor is de gemeente beter in staat de verlichting op afstand te besturen en zijn storingen eerder inzichtelijk.

Wat merkt u hiervan?

Niet alle meldingen kunnen helaas opgelost worden. Dit omdat er geen onderdelen voorhanden zijn voor de bestaande armaturen. Daarom wordt per stuk beoordeeld of een tijdelijke vervanging noodzakelijk is.

De planning van de vervangingswerkzaamheden wordt te zijner tijd gecommuniceerd via de gemeentelijke kanalen. Ook komt er een e-mailadres voor vragen tijdens de uitvoering.

Melding

Niet alle meldingen kunnen helaas opgelost worden. Wilt u toch laten weten dat een straatlantaarn stuk is? Dan kunt u dit melden via Moon. Per lantaarn wordt beoordeeld of tijdelijke vervanging nodig is. Voor vragen en/of opmerkingen kunt ons bellen op 14 0222.