Terug naar het overzicht

Gescheiden rioolstelsel voor Schilderend: werkzaamheden afgerond

Het Schilderend in Den Burg is weer volledig open voor verkeer. Vanaf half januari tot nu is tussen de rotonde Bernhardlaan de afslag Schansweg een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Deze week zet aannemer HD Infratechniek nog de laatste puntjes op de i, zoals het bestraten van in- en opritten tussen de rotonde met de Bernhardlaan en de Reijer Keijserstraat. Het groen op dit deel van de weg wordt dit najaar aangeplant met Spaanse aak.

Gescheiden rioolstelsel

Dankzij een gescheiden rioolstelsel worden regenwater en afvalwater los van elkaar afgevoerd. Dit is nodig om wateroverlast, veroorzaakt door hevige regenval, te voorkomen. Bovendien hoeft het schone regenwater niet te worden gezuiverd en dat is duurzamer.

Naar de woningen zijn twee aparte ingangen voor het riool aangelegd: één voor regenwater en één voor afvalwater. Bewoners kunnen er nu zelf voor kiezen om hun riool gescheiden aan te leggen.

Groen

De bomen langs het Schilderend en de Schilderweg konden bij de werkzaamheden gelukkig behouden blijven. Boomspecialisten zorgden er bij de waardevolle iepen tegenover de Schansweg voor dat voorzichtig met de bomen werd omgesprongen. Wel moest hier en daar wortelsnoei worden toegepast om het riool te kunnen bereiken. Daar hebben de iepen een knauw van gekregen. Om te zorgen dat de bomen hun energie vervolgens steken in herstel van wortelgroei, paste een erkend boomverzorger onlangs nog ‘compensatiesnoei’ toe.

In de groenvakken langs het Schilderend hebben de bomen meer ruimte hebben gekregen. De weg heeft dezelfde breedte als voorheen. Rond de bomen is Spaanse aak aangeplant. Deze heester groeit uit tot een haag en zorgt voor een strakke uitstraling van het Schilderend. De groenvakken in het deel tussen de Reijer Keijserstraat en de rotonde Bernhardlaan worden hier in het najaar mee opgevuld.

Omleidingen opgeheven

In de periode van de werkzaamheden werd verkeer omgeleid via de Hallerweg, De Waal of de Redoute. De bermen langs deze wegen hebben hierdoor meer te verduren gehad dan doorgaans. De komende tijd worden deze bermen, wanneer de weersomstandigheden het toelaten, gerepareerd.