Terug naar het overzicht

De Waddeneilanden zijn de parels van Nederland en mogen worden beschouwd als de kroon op het land

Vanochtend bezochten koning Willem-Alexander en koningin Maxima verschillende locaties op Texel. Het bezoek aan ons eiland was de start van een tweedaags streekbezoek dat in het teken staat van toekomstbestendig ondernemen en goed wonen en leven op de Waddeneilanden.

Ontvangst op vliegveld Texel

Hoewel wij als Texelaars normaliter volmondig roepen dat “alle buien om Texel heen waaien”, werd het koninklijk paar in een lichte regenbui onthaald op Texel International Airport. Hier werden Willem-Alexander en Maxima ontvangen door de commissarissen van de koning, de twee kamerheren van de provincies Noord- Holland en Friesland en burgemeester Uitdehaag van de gemeente Texel.

Kaap Skil

Bij museum Kaap Skil mocht directeur Corina Hordijk het koninklijk paar begeleiden langs de maquette van de Texelse Reede en de historische vondsten, waaronder de zeventiende-eeuwse jurk. De duikers die het pronkstuk van het museum borgen, gaven samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en een onderzoeker van de UVA toelichting over het maatschappelijke belang van de collectie en het onderzoek.

Schapenboerderij De Waddel

Bij schapenboerderij De Waddel van Jan Willem Bakker was het tijd voor een proeverij van lokale streekproducten. Vervolgens spraken ze met Texelse ondernemers over het huidige ondernemingsklimaat en het toekomstbestendig en klimaatadaptief ondernemen.

Strandpaviljoen Paal 9

Aansluitend was er een bezoek aan Strandpaviljoen Paal 9 waar hulpstrandvonders dag en nacht klaar staan voor het geval er iets gebeurt op zee. De dienstdoende hulpstrandvonder legt beslag op de spullen die aan land spoelen en schakelt de douane en Rijkswaterstaat in om te voorkomen dat er goederen worden gestolen of dat er puin op het strand blijft liggen. Vrijwilligers van “Texel plastic vrij” vertelden over hun organisatie die zich inzet om Texel zoveel mogelijk plastic vrij te houden. Tijdens dit gesprek vertelde de koningin dat zij en haar gezin ook altijd plastic afval rapen als zij gaan wandelen. Het koningspaar werd benoemd tot ‘vriend’ en ontvingen een oorkonde van Texel Plastic Vrij.

Dankwoord

Tot slot spraken de koning en de koningin met jongeren over het leven en de leefbaarheid op het eiland en voerden ze met vrijwilligers een gesprek over het verenigingsleven en de betekenis voor de gemeenschap. Voor hun vertrek naar Vlieland bedankte de koning alle aanwezigen met de woorden: “De Waddeneilanden zijn de parels van Nederland en mogen worden beschouwd als de kroon op het land”.